Notícies destacades

L’Ajuntament modifica el PGOU per a protegir el jaciment del Mas de Fabra

26/07/2019

La protecció com a sòl no urbanitzable d'especial protecció arqueològica permetrà posar en valor el poblat. El jaciment està datat del segle VII aC i és excepcional perquè es troba en una zona plana.

El Ple ha aprovat, amb caràcter provisional, la modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana de Benicarló amb l'objectiu d'establir la protecció de l'àmbit del poblat iber Mas de Fabra, que afecta a la parcel·la 10 del polígon 6 del terme municipal. La modificació suposarà la classificació del terreny on es troba el jaciment com a sòl no urbanitzable d'especial protecció arqueològica.

D'aquesta manera, l'Ajuntament de Benicarló posa la primera pedra per a la valorització d'aquest poblat, localitzat l'any 2015 arran de les obres de construcció de la variant de la N340.

El poblat, datat del segle VII aC, ha suposat una troballa excepcional a nivell arqueològic pel fet de trobar-se en una zona plana. El jaciment, que hauria pogut servir d'emmagatzematge d'aliments i materials, és especialment valuós per la informació que aporta, perquè representaria la interacció entre indígenes de la Península Ibèrica amb els primers fenicis que van arribar via marítima per a introduir els seus productes elaborats a canvi de matèries primeres.

Els treballs arqueològics que s'han dut a terme a la zona fins ara s'han centrat en documentar i georeferenciar les restes i, a partir d'ara, amb la protecció del sòl, s'obri un món de possibilitats per a la posada en valor del jaciment que es durà a terme baix el paraigua del projecte «Ruta dels ibers» i que que es finançarà a través de l'EDUSI.

-->