Guia pràctica Agenda Obert al Mediterrani Port de cultura Sabor a mar i horta
Ermita de Sant Gregori Església de Sant Bartomeu Antiga presó Capella del Crist de la Mar Convent de les Mares Concepcionistes Església de Santa Maria

Església de Sant Bartomeu (s. XVIII)

Entre els monuments més notables de Benicarló destaca l'església de Sant Bartomeu, patró de la ciutat juntament amb els Sants Senén i Abdó.

L'església de Sant Bartomeu va començar a construir-se el 25 de maig de 1724 i es va acabar el 9 d'octubre de 1743. Es tracta d'una edificació nova que va substituir l'anterior església, de la qual es conserva poca informació.

L'església té una arquitectura pròpia de l'última fase del barroc, amb un campanar octogonal sense i separat de l'església. A excepció de la façana i de certs elements pictòrics, és d'una gran sobrietat i respon a un dels tipus de més gran tradició constructiva a la Comunitat Valenciana.

La façana és de pedra llaurada i serveix de marc a una monumental portalada barroca de dos cossos flanquejats per esveltes columnes salomòniques exemptes. Tot el conjunt artístic de la portada es troba enriquit amb una ornamentació barroca abundant i d'acurada execució.

El temple té una sola nau amb creuer i capelles. A l'interior, diversos arcs comuniquen les capelles i els donen un aspecte de naus laterals. Les cúpules de les capelles tenen llum zenital. També té grans finestrals al frontis, al creuer i a la cornisa de la nau.

El campanar és octogonal i exempt, construït amb grans blocs de pedra llaurada del país.

Té quatre cossos molt massissats, els tres primers i el quart amb un finestral estilitzat de mig punt en cada cara, on estan instal·lades les campanes.

Com a peces artístiques i de valor, cal destacar un natzaré de José Esteve Bonet, diferents peces d'orfebreria morellana del segle XVI. També cal esmentar la custòdia del s. XVIII, que fa 1'40 m d'alt i és de plata daurada i altres metalls, així com la creu processional, gòtica i possiblement de la primera meitat del s. XV.

Finalment, cal destacar el retaule de la Mare de Déu del Remei, una pintura amb la Mare de Déu i el Jesuset assegut al tro, rodejats per diferents sants. Aquesta obra d'art s'atribueix a l'artista Vicente Macip de l'escola de Juan de Juanes.

correu.turisme@ajuntamentdebenicarlo.org versió per imprimir valencià castellano english français
Valid HTML 4.01 TransitionalValid CSS