Guia prÓctica Agenda Obert al Mediterrani Port de cultura Sabor a mar i horta
Nucli antic Cases i palauets Casetes dels mariners Basseta del Bovalar Aljubs Construccions de pedra seca Oliveres milĚlenÓries

Construccions de pedra seca

Al terme de Benicarló, trobem diverses construccions agrícoles fetes de pedra seca, com ara marges, refugis o barraques.

El marge és un tipus de paret realitzada en pedra en sec que serveix per a contenir les terres i evitar l'esllavissament de la terra cultivable. Per això es creaven franges esglaonades de terra cultivable, els bancals, que formaven graderies que escalaven la muntanya adaptant-se al relleu. Els marges i bancals són característics de la comarca del Maestrat i constitueixen un paisatge únic que va ser construït pel llaurador per aconseguir més humitat i terres fèrtils.

De refugis rurals, a Benicarló, hi ha de dos tipus: les casetes de cúpula (menudes, amb planta quadrada o circular, porta d'accés estreta i poca altura) i les casetes de camp de secà.

Pel que fa a les casetes de camp, tot i que la seua diversitat en el litoral del Maestrat és important, totes tenen com a característica comuna la utilització de la teulada àrab per a les cobertes inclinades. La pendent de la coberta és a una o dos aigües i algunes integren un pou o una cisterna per a la recollida i conservació de l'aigua de la pluja. Les més modernes tenen les parets de pedra en sec enlluïdes per les dos parts amb una capa de morter d'arena i cal.

correu.turisme@ajuntamentdebenicarlo.org versiˇ per imprimir valenciÓ castellano english franšais
Valid HTML 4.01 TransitionalValid CSS