Guia prÓctica Agenda Obert al Mediterrani Port de cultura Sabor a mar i horta
Nucli antic Cases i palauets Casetes dels mariners Basseta del Bovalar Aljubs Construccions de pedra seca Oliveres milĚlenÓries

Nucli antic

Al nucli antic es troben els edificis civils més representatius de la ciutat. Així doncs, us proposem un passeig per tota la zona per a vianants del centre del poble, on trobareu part important del nostre llegat.

La casa Bosch

La casa Bosch és un clar exemple d'arquitectura modernista, prototipus d'habitatge familiar de la burgesia de finals del s. XIX i principis del XX. La seua façana segueix un esquema de simetria respecte a un eix central vertical, que la divideix en dos parts idèntiques. Cal destacar-ne els miradors coronats per cresteria de motius vegetals, les balconades de ferro forjat i la cornisa ondulada. Tota la casa està recoberta amb llosetes de ceràmiques vidriades de color verd oliva. Actualment, és seu de l'entitat bancària Bancaixa.

La Casa de la Baronesa

La casa de la Baronessa és, des del 1988, seu de l'Ajuntament de Benicarló. D'estil renaixentista, aquesta mansió senyorial, situada al carrer de Ferreres Bretó, havia pertangut a la família Ortembach – SorlDes.

La casa del Marqués de Benicarló (privada)

Ubicada al carrer de Sant Joaquim, en l'antic solar de la Comanda de Benicarló-Vinaròs de l'ordre de Montesa. Aquest palau, el 1776, va passar a mans del Sr. Joaquim Miquel Lluís per permuta amb les drassanes. A finals del segle XVIII, el vell palau gòtic de la Comanda quedà transformat en la luxosa mansió senyorial de la família Miquel i Polo.

La porta principal, centrada a la façana, està llindada en pedra i sobre aquesta destaca l'escut amb les armes de Miquel, Lluís i Polo. En el seu interior, destaca la cuina i la ceràmica de la fàbrica del comte d'Aranda d'Alcora (es diu que la més antiga de la Comunitat Valenciana).

La jerarquia interior de la casa és l'habitual en aquest tipus d'edificis: planta baixa, entresòl, pis principal i un altre més amb forats ovalats. El vestíbul és ampli i manté encara el paviment de còdols i les guies de pedra per on discorrien les rodes dels cotxes de cavalls. A més, el vestíbul compta amb una fesomia certament curiosa, amb una galeria amb balustrada de fusta per la qual s'accedeix a altres dependències de la casa.

A la planta principal, hi ha tres salons; dos corresponen a dormitoris amb alcova, tots ells amb paviment de ceràmica del s. XVIII, la composició dels quals denota que varen ser expressament fets per a cadascun dels habitants, i on predominen com a decoració els motius vegetals.

Però la peça més espectacular és la cuina, del mateix segle. En aquesta, la ceràmica valenciana cobreix el sòl, les parets i, fins i tot, el brocal del pou.

Edifici de l'antiga Caja de Ahorros del Montepiedad

L'antiga Caja de Ahorros del Montepiedad és un antic edifici de dos plantes característic de la burgesia de finals del s. XVIII i principis del XIX. Aquest edifici, de titularitat municipal, ha tingut diferents usos al llarg de la història, tot i que el més conegut ha estat ser la biblioteca municipal fins fa poc temps.

El campanar de Benicarló

La campanar és una edificació exempta a l’església de Sant Bartomeu, de pedra picada i amb una altura aproximada de 38 m. Probablement la seua construcció és coetània de l’església (1724-1743) i, fins i tot, poden compartir-ne autor, el mestre Vicent Carbó.

La construcció és octogonal, de tres cossos més el de les campanes que és d’ordre toscà amb un estilitzat finestral de mig punt en cada cara, on estan instal·lades les campanes. Les 8 campanes tenen un pes que oscil·la entre 107 kg i els 1001 kg, pes aquest últim de la campana anomenada la Gran. A banda de les campanes, hi trobem un rellotge en ús, la maquinària mecànica del qual està molt ben conservada.

El campanar és de propietat municipal, com era comú en aquest tipus de torres de comunicació.

Edifici de l'antic Jutjat de Pau

Aquest edifici es troba situat al carrer Major, en ple centre històric de Benicarló. També ha albergat diferents usos al llarg de la seua història i, fins i tot, ha estat seu de l'Ajuntament. El més representatiu d'aquest edifici és la finestra gòtica, ja que aquest estil no es troba en cap altre edifici de Benicarló, a excepció d'un rosetó en l'edifici del Convent de les Mares Concepcionistes.

correu.turisme@ajuntamentdebenicarlo.org versiˇ per imprimir valenciÓ castellano english franšais
Valid HTML 4.01 TransitionalValid CSS