Històric actuacions

2004: Memòria d'actuacions AFIC Benicarló

04/04/2005

Memòria d'actuacions AFIC 2004

-Assessorament sobre subvencions a les PIMES comercials 2004.

Els comerços de la ciutat es beneficien de subvencions addicionals al incloure's Benicarló en el Pla d'Equilibri Comercial de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme.

Nombroses empreses es dirigixen a l'oficina AFIC per a tramitar les seues sol·licituds de subvenció.

-“Comerços al carrer “ 7 de març del 2004

Després de l'èxit de la primera edició, celebrada a l'agost del 2003, 33 establiments de Benicarló trauen les seues millors ofertes als carrers del Centre Històric Comercial, amb gran afluència de públic.

Esta activitat va ser organitzada per la Unió de Comerços de Benicarló i la Regidoria de Comerç i Mercats a través de l'oficina AFIC.

L'animació del centre de la ciutat es completa amb la celebració, al matí, del “Mercat de l'Art” organitzat per la Regidoria de Turisme en la Plaça Sant Bartomeu i el mercat de filatèlia en la Plaça del Mercat Vell.

A més, es van programar activitats d'animació de carrer en la plaça de Sant Bartomeu amb l'actuació de “Moniato Xou” al migdia i la instal·lació de jocs inflables a la vesprada, comptant amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura i la Diputació Provincial de Castelló.

-Exposició sobre el dia de la dona al Mercat Municipal

Amb motiu de la celebració, el 8 de març, del Dia Internacional de la Dona, el Mercat Municipal acull una exposició fotogràfica dels alumnes del curs de fotografia de la Universitat Popular amb el lema “La dona d'avui”.

L'exposició, organitzada per la Regidoria de Benestar Social amb la col·laboració de la Regidoria de Comerç i Mercats, pot visitar-se en horari comercial entre el 8 i el 14 de març

-Concurs d'aparadors Falles 2004

Dissabte passat 13 de març el Jurat Qualificador del Concurs d'Aparadors Falles 2004 va visitar els aparadors dels 14 comerços participants.

El Jurat es va formar amb representació de l'Ajuntament de Benicarló, la Junta Local Fallera i l'Associació de Comerç i Serveis (PYMEC).

Després de la visita als comerços participants es va procedir a les votacions i debat del Jurat, atorgant-se els premis següents:

- Primer Premi: PEQUES (c/Hernán Cortés, 6) 240 euros i trofeu

- Segon premi:: CERRAJERIA BURRIEL (c/Mare de Deu del Carme, 37) 150 euros i trofeu

- Tercer premi: CLARA MODES (c/Ferreres Bretó, 15) 60 euros i trofeu

-L'Ajuntament de Benicarló participa en la taula redona sobre ciutats comercials organitzada per l'Ajuntament de Collado Villalba (Madrid) en el marc de la IV Jornades sobre ocupació, formació i desenvolupament local

El 25 de març del 2004, amb la participació de l'Ajuntament de Benicarló, el Ministeri d'Economia, l'Associació Espanyola de Gerents de Centres Urbans, i representants polítics i empresarials de l'entorn de Madrid, l'Agència per al Foment d'Iniciatives Comercials (AFIC) va exposar les experiències de gestió, promoció i dinamització comercial dutes a terme en la ciutat de Benicarló amb la participació d'associacions i administració

-Reorganització del mercat ambulant dels dimecres

El Ple de l'Ajuntament celebrat el 29 d'abril va aprovar, per unanimitat de totes les forces polítiques representades, la reorganització de la gestió del mercat ambulant dels dimecres, amb 2 actuacions principals: la redacció d'una nova ordenança reguladora, i el trasllat del mercat ambulant a la zona dels carrers Doctor Fleming i València.

-L'Ajuntament de Benicarló participa en el programa “Client Misteriós” de la Cambra de Comerç de Castelló

Aquest projecte consisteix en la realització de visites d'enquestadors professionals que es fan passar per clients a un total de 12 comerços de la ciutat, elaborant informes personalitzats que permeten al comerciant conéixer el grau de satisfacció aconseguida pels clients en relació amb l'atenció rebuda en els establiments comercials de la ciutat.

El 18 de juny del 2004, un equip de la televisió autonòmica Canal9 va gravar un reportatge sobre esta iniciativa, que ha servit per a promocionar el comerç local en l'àrea d'emissió del reportatge.

-La Regidoria de Comerç i Mercats edita cartells de rebaixes

La Regidoria de Comerç de Benicarló, amb motiu de l'inici de les rebaixes d'estiu temporada 2004 el dilluns 28 de juny, prepara uns cartells anunciadors de les rebaixes amb la marca promocional del comerç urbà de la ciutat, per a oferir una imatge més atractiva de la cartelería comercial d'acord amb el disseny de la marca que identifica el comerç de la ciutat.

Estos cartells, presentats en roda de premsa de la Regidora delegada de Comerç Ana Febrer Senar el 23 de juny, s'han confeccionat amb una tirada de 5000 exemplars i tenen 2 grandàries diferents amb els colors corporatius de la marca "Benicarló, Comerç Centre Ciutat".

Els cartells es repartixen de manera totalment gratuïta als comerços que efectuaran rebaixes en esta temporada.

Es repartixen diversos exemplars dels cartells als comerços dels sectors participants en les rebaixes; els establiments que desitgen més cartells no tenen més que dirigir-se a l'Agència per al Foment d'Iniciatives Comercials de l'Ajuntament de Benicarló (3er pis)

-L'Agència per al Foment d'Iniciatives Comercials (AFIC) de l'Ajuntament de Benicarló informa sobre les ajudes a l'ús del valencià en comerços i empreses 2004

Fins al 23 de juliol del 2004 ha estat obert el termini de sol·licitud d'ajudes per l'ús del valencià en la seua retolació i material d'identitat corporativa de comerços i empreses; des de l'oficina AFIC s'ha informat i participat en la tramitació de les ajudes que anualment convoca el Consell de Cambres de Comerç i la Generalitat Valenciana.

-Reunió del Fórum de Comerç de Benicarló

El dilluns 12 de juliol va tindre lloc en el saló noble de l'Ajuntament una reunió de treball dels tècnics del Fórum de Benicarló, entitat que agrupa a organitzacions i associacions de comerciants de la pràctica totalitat de l'estat, i que porta el nom de Benicarló al ser esta ciutat la seu de la seua reunió constitutiva.

Van estar presents tècnics d'agrupacions de comerciants de Catalunya, Illes Balears, Madrid i la Comunitat Valenciana.

En esta ocasió es van abordar temes com la regulació dels treballadors autònoms, la normativa vigent en matèria d'horaris comercials, la morositat en el xicotet comerç, o les activitats de dinamització comercial de les ciutats.

En les sessió es va acordar la celebració d'una reunió amb el director general d'Economia Social, Autònoms i Fons Social Europeu, així com sol·licitar una entrevista amb el Ministre d'Indústria, Comerç i Turisme, José Montilla.

-Comerç al carrer 8 d'agost del 2004

El diumenge 8 d'agost del 2004 va tindre lloc una nova edició de la reeixida iniciativa “Comerços al carrer”

-Nous rètols cabines telefòniques BCCC (agost 2004)

Durant el mes d'agost del 2004 es va procedir a canviar els rètols amb publicitat genèrica del comerç urbà de Benicarló presents en les cabines telefòniques, segons el conveni subscrit entre l'Ajuntament i Telefónica Telecomunicacions Públiques.

Es tracta d'un total de 7 cabines situades en diversos punts del nucli urbà (Pl. Sant Bertomeu, c/Vinaròs, Pl. Mercat Vell, Av. Catalunya, Ps. Marítim)

-Ampliació de personal oficina AFIC: contractació administratiu (setembre 2004)

Amb motiu de l'increment de funcions i càrrega de treball del departament, que passa a gestionar els mercats públics (Mercat Central i mercats no sedentaris dels dimecres), i per a poder oferir una millor atenció al públic, es dota de nou personal administratiu a l'oficina AFIC.

-Obertura de sucursal de la Cambra de Comerç de Castelló a Benicarló

Segons el conveni subscrit entre l'Ajuntament de Benicarló, la Cambra de Comerç de Castelló i el Consell Superior de Cambres de Comerç, dins del projecte “Antenes”, el 8 d'octubre del 2004 es posa en marxa l'oficina local a Benicarló de la Cambra de Castelló, per a donar servici a la comarca del Baix Maestrat.

Des d'esta oficina, en coordinació amb l'Agència per al Foment d'Iniciatives Comercials (AFIC) de l'Ajuntament, amb la que comparteix ubicació en la tercera planta de l'Ajuntament, s'ofereixen interessants servicis als empresaris i empresaris de la comarca (formació, normativa, exportació...)

-III Edició de la Desfilada de Moda “Benicarló està de moda”

El 24 d'octubre, a l'annex cobert del pavelló poliesportiu, va tindre lloc la tercera edició de la popular desfilada de moda en què els comerços més innovadors de la ciutat mostren les seues últimes tendències per a la temporada tardor-hivern.

L'acte va reunir a més de 1000 persones davant d'un espectacular escenari pel qual models professionals van lluir les propostes dels comerços de Benicarló

-Campanya de promoció del comerç de Benicarló a la premsa local

Durant el quart trimestre de 2004 s'han publicat anuncis promocionals del comerç urbà de Benicarló, seguint els criteris gràfics de la marca promocional, en les revistes locals “El Dissabte”, “7dies actualitat de Benicarló” i “CastellóNord”.

-Obres al carrer Pius XII

Al novembre del 2004, s'inicien les obres de reurbanització del carrer Pius XII de la ciutat.

Durant els últims mesos de 2004 s'han dut a terme les obres de reurbanització del carrer Pius XII, segons les recomanacions del Pla d'Acció Comercial (PAC) de Benicarló.

Les obres han sigut subvencionades per la Diputació Provincial de Castelló a través dels seus Plans Provincials d'Obres i Servicis, així com per la Conselleria d'Empresa, Universitat i Ciència.

Aquest vial, de gran volum de tràfic, inclou el Mercat Central i delimita el Centre Històric Comercial de Benicarló.

Les obres consisteixen en l'ampliació de les voreres, l'eliminació d'un dels carrils de circulació i la instal·lació d'arbres i nou mobiliari i enllumenat urbà, destacant la col·locació de fanals amb els colors corporatius de la marca promocional del comerç urbà de Benicarló que acolliran banderoles publicitàries de les diverses temporades comercials

-Trasllat del mercat ambulant dels dimecres

El 17 de novembre del 2004 el mercat ambulant de productes no alimentaris dels dimecres va estrenar nou emplaçament, als carrers Doctor Fleming i València, després de diversos anys en la seua anterior ubicació en la zona de l'Av. Catalunya.

El trasllat ha coincidit amb l'entrada en vigor de la nova ordenança que regula el funcionament diari d'este mercat ambulant que aglutina fins a 116 parades de roba, sabates i complements, perfums, articles per a la casa i altres productes.

-Renovació de la imatge exterior del Mercat Central

Durant el mes de desembre del 2004 s'ha procedit a renovar la imatge exterior del Mercat Central de Benicarló.

Els treballs han consistit en la pintura de la fatxada exterior, substituint els anteriors tons verds per tons color terra/ocre, i, d'altra banda, en el sanejament de les instal·lacions elèctriques exteriors, aprofitant les obres de la c/Pius XII per a preparar el soterrament dels cables que creuaven la fatxada principal del Mercat.

-Certificació ISO 9001:2000 per a l'oficina AFIC de l'Ajuntament de Benicarló

El dilluns 13 de desembre del 2004 va tindre lloc, en el marc d'una Jornada Informativa sobre la gestió de la qualitat en l'administració pública celebrada en la ciutat d'Alzira, l'acte d'entrega de les certificacions ISO 9001:2000 a la xarxa d'oficines AFIC de la Comunitat Valenciana, entre les quals es troba la situada en l'Ajuntament de Benicarló.

La xarxa d'oficines AFIC està formada per 63 oficines especialitzades en comerç i coordinades per la Direcció general d'Indústria i Comerç, distribuïdes per ajuntaments i mancomunitats de tota la Comunitat Valenciana, que donen servei a més del 80% dels comerços de Castelló, València i Alacant.

Al front d'estes oficines es troben tècnics amb formació específica sobre comerç, normativa comercial, horaris, grans superfícies i organització de campanyes d'animació, a més de comptar amb l'ajuda de les noves tecnologies que permeten el treball a través de la Intranet corporativa, i la utilització de potents sistemes informàtics com els Sistemes d'Informació Geogràfica que permeten actualitzar i analitzar la realitat comercial de cada municipi, o la Gestió Assistida per processos.

L'obtenció d'una certificació de qualitat per part d'una xarxa dispersa d'oficines englobades a diferents administracions públiques (ajuntaments, mancomunitats, empreses públiques i la pròpia Direcció General d'Indústria i Comerç) és un fet totalment pioner en el sector públic a nivell estatal.

La certificació ISO 9001:2000 afecta els següents processos comuns portats a terme per totes les agències

-Tramitació d'expedients relacionats amb el comerç

-Informació a oferta sobre temes relacionats amb el comerç

-Informació a demanda sobre temes relacionats amb el comerç

-Assessorament als seus clients sobre temes relacionats amb el comerç

L'obtenció d'este reconeixement premia el treball comú de cara al sector comercial que s'efectua per les 52 agències que han obtingut la ISO 9001:2000, i certifica que se seguix el mateix protocol d'actuació en els diferents processos que s'inclouen dins la ISO, sempre orientats a donar la millor atenció possible al ciutadà, en uns terminis de temps breus

A més, la implantació de la ISO permet efectuar seguiments anuals estadístics sobre aspectes com a proveïdors, volum de consultes ateses, o informació generada per cada agència.

En l'acte del 13 de desembre a Alzira es van entregar els certificats a les 52 agències que han superat les auditories internes i la resta de tràmits necessaris, amb la presència del director general d'Indústria i Comerç, José Monzonís, i nombrosos alcaldes i regidors de les poblacions participants en el projecte.

Per part de Benicarló, van rebre l'acreditació de mans del director general de Comerç l'alcalde, Jaime Mundo Alberto, i el tècnic responsable de l'oficina AFIC.

-Entrega estudis punt de venda

El dijous 9 de desembre del 2004, va tindre lloc en el saló de plens de l'Ajuntament de Benicarló l'acte d'entrega dels documents de conclusions dels estudis inclosos al Programa de millora de l'Atenció al Client duts a terme per la Cambra de comerç de Castelló amb la col·laboració de la Regidoria de Comerç de l'Ajuntament de Benicarló a través de l'Agència per al Foment d'Iniciatives Comercials (AFIC)

Durant els mesos d'estiu de 2004, els diversos establiments participants en esta experiència han rebut les visites anònimes de tècnics especialistes que, amb el sistema de "client misteriós", s'han fet passar per clients interessats en els productes de la botiga per a avaluar diversos detalls de l'establiment, així com l'atenció rebuda per part dels treballadors del comerç en qüestió.

Posteriorment, es van elaborar informes personalitzats per a cada comerciant participant on consten els resultats de la seua botiga, comparats amb les notes mitjanes que han obtingut els comerços del seu sector en les altres localitats on la Cambra de Comerç de Castelló ha efectuat els estudis, i amb les mitjanes autonòmiques i estatals.

A més, l'Ajuntament ha rebut un informe, sense dades particulars, amb les conclusions globals dels treballs efectuats, per tal de poder disposar de dades informatives sobre el posicionament del comerç local i poder preparar les accions formatives que puguen resultar necessàries.

En l'acte s'ha comptat amb la presència de representants de la Cambra de comerç de Castelló, que oferix els seus servicis a la comarca a través de l'oficina ubicada en l'Ajuntament de Benicarló, i dels comerços participants, que a Benicarló són:

-MADARA (C/Sant Joan, 36)

-FOTO ESTUDI AÑÓ (Plaça del Mercat, 1)

-ELECTRÒNICA CLIMEN (C/Sant Joan, 21)

-ARIALF MODES (C/Major, 18)

-CONFECCIONS FOIX (C/Major, 20)

-CONFECCIONS PRUÑONOSA (C/Major 47-49)

-PERFUMERIA ARRIETA (C/Pintor Sorolla-Benicarló Centre)

-ELECTROHIPER EUROPA (C/Pintor Sorolla-Benicarló Centre, i Av. Méndez Núñez, 42)

De les conclusions del projecte, encara que l'estudi no es pot considerar exhaustiu perquè no s'han analitzat totes les botigues de la ciutat, es desprén la bona salut en general del comerç de Benicarló i de l'àrea estudiada per la Cambra de Castelló, destacant-se per Fernando Monzó, cap de desenvolupament de la Cambra de Comerç de Castelló, l'esforç inversor realitzat en els últims anys pels comerços de Benicarló per a millorar la seua imatge.

El comerç tradicional benicarlando es posiciona en uns valors molt semblants als de la mitjana provincial estudiada per la Cambra en aspectes com l'atenció al client, la imatge de l'establiment o el coneixement del producte, obtenint una puntuació pròxima al 90% de satisfacció.

-X Concurs d'aparadors nadalencs

El dissabte 11 de desembre el Jurat Qualificador del X Concurs d'Aparadors Nadalencs va visitar els aparadors dels 20 comerços participants.

El Jurat es va formar amb representació de l'Ajuntament de Benicarló i de les associacions de comerciants col·laboradores (Unió de Comerços, i Associació de Venedors del Mercat), comptant a més amb la presència del prestigiós professor d'imatge de l'establiment comercial Eduardo Mas Sánchez, que en anys anteriors ha impartit interessants cursos sobre aparadors i imatge comercial amb gran acollida entre els comerciants de Benicarló.

Després de la visita als comerços participants es va constatar l'elevat nivell d'alguns dels aparadors inscrits, decidint-se, després de les votacions i debat del Jurat, atorgar els premis següents:

- Primer Premi: SUPERPINT (Decoració Fornés) c/Lluis Viu cantó c/Mare de Deu de Montserrat) 300 euros

- Segon premi: COLLAGE (Av. Iecla, 40) 150 euros:

- 2 Tercers premis de 120 euros:

- TOBOGAN (c/Major 26)

-CERRAJERIA BURRIEL (c/Mare de Deu del Carme, 37)