La futura Biblioteca Manel Garcia Grau consolidarà Benicarló com a epicentre cultural

18/07/2018

El projecte és una aposta decidida per un edifici cultural de primer ordre que inclourà sales de lectura i d'estudi, espais multimèdia, zona infantil, de premsa i d'arxiu i una sala annexa per a presentacions, xarrades o conferències. El Bosc dels Llibres, pensat com una biblioteca a l'aire lliure, serà un dels principals atractius de l'edifici.

L'alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, i el regidor de Cultura, Josep Barberà, acompanyats dels arquitectes Fernando Arnau i Jaume Ibáñez, han presentat el projecte de la futura Biblioteca Manel Garcia Grau, un espai que, en paraules de l'alcaldessa, «serà l'enveja de tota la comarca i reforçarà la capitalitat cultural de Benicarló». «És una aposta política de primer ordre --ha assenyalat Xaro Miralles-- que assumirem des del pressupost municipal, en diverses fases, tot i que també demanarem l'ajuda de les institucions públiques».

El regidor de Cultura, per la seua banda, ha qualificat el projecte d'«extraordinari» i ha destacat que «suposarà guanyar tres vegades més espai del que tenim actualment». Barberà ha subratllat que «aquest projecte simbolitza la manera de fer de l'actual equip de govern, que no es dedica a posar pegats sinó que assumeix els reptes importants i fa una aposta estratègica, tot i que això supose un major cost econòmic i temporal».

La futura Biblioteca Manel Garcia Grau serà un espai de vora 900 metres quadrats que s'ubicarà a les instal·lacions de l'antic centre de salut. L'edifici integrarà diferents espais amb diferents usos per tal d'optimitzar els serveis que oferirà la Biblioteca. Hi haurà sales de lectura i d'estudi, zona d'arxiu i de consulta per a investigadors, zona de premsa o espais multimèdia, entre d'altres. També s'habilitarà un espai important dedicat al públic infantil, inclosa una zona de lactància.

L'edifici inclourà també un annex cultural on es podran organitzar tot tipus d'actes, des de conferències o presentacions de llibres fins a exposicions o recitals.

Un dels principals atractius de la nova Biblioteca serà el que els arquitectes han denominat «El Bosc dels Llibres», una biblioteca a l'aire lliure que s'ubicarà en la part posterior de l'edifici i que aprofitarà tot aquest espai exterior per a incorporar una zona d'esbarjo infantil i diverses zones de pèrgoles per a lectura o treballs en grup. En aquest pati exterior destaquen tres grans elements cilíndrics de fusta que albergaran una biblioteca de lliure disposició (l'anomenat bookcrossing), on cadascú podrà agafar els llibres que li interessen i al mateix temps fer les seues pròpies aportacions, independentment del servei de préstec de la Biblioteca.

L'alcaldessa s'ha mostrat convençuda de poder dur endavant aquest projecte en els pròxims anys i ha assenyalat que «la nostra idea és repartir en diverses fases l'execució del projecte», que està pressupostat en un total de 894.000 euros. Miralles ha dit que «si dediquem a la Biblioteca 300.000 o 400.000 euros d'inversió del pressupost municipal, en 2 o 3 anys podríem tindre l'obra acabada».

Vegeu aquí un recreació animada del projecte