Josep Albiol serà Persona Destacada en l’Àmbit Cultural de l’any 2018

17/07/2018

El benicarlando Josep Albiol ha sigut escollit com a Persona Destacada de l'àmbit cultural per haver contribuït a engrandir la cultura musical benicarlanda mitjançant la difusió, la recuperació i la conservació de la música tradicional a la comarca.

El Consell Municipal de Cultura ha acordat proposar el benicarlando Josep A. Albiol Alberich com a Persona Destacada de l'àmbit cultural per a l'any 2018. Al llarg de la seua trajectòria vital, Albiol ha participat activament en la vida cultural de Benicarló, especialment en la difusió i recuperació de la cultura musical benicarlanda a través de diferents associacions. Albiol ha col·laborat també en diverses investigacions a través de converses amb gent gran que han servit per a recuperar la música tradicional a la comarca.

Josep Albiol va créixer en una casa on la música formava part de la vida quotidiana, i des de menut va començar a cantar i a tocar la guitarra. En els anys 70, va començar a participar en festivals de cançó moderna a la comarca, on va aconseguir destacar i guanyar primers premis. Posteriorment, junt amb altres joves interessats per la música, va formar la Rondalla Benicarlanda l'any 1979, amb la finalitat d'acompanyar al Grup de Danses Renaixença.

D'altra banda, va estar implicat també en l'esport, i l'any 1988 va ser cofundador del Club Natació Benicarló, i en va ser president durant quatre anys, en els que es reivindicava la construcció de la piscina coberta.

L'any 1990 va fundar el Grup Raïls amb la finalitat de donar a conèixer la música tradicional i popular, tant del nostre poble com de tot arreu de la Comunitat Valenciana. El Grup Raïls ha publicat tres cintes que són resultat d'una investigació sobre la música tradicional benicarlanda i valenciana: Cançons Tradicionals de Benicarló, Vent de Nostàlgia i Si em pose a cantar cançons.

L'any 2011, junt amb uns amics i altres components del Grup Raïls, va formar el Grup Veniu a Cantar, que col·labora amb el Grup de Danses La Sotà de Benicarló en diferents activitats. El seu interès per la música tradicional dels nostres pobles el va portar a contactar amb el Grup de Danses La Barcella de Xert per la difusió de la Jota de tres de Xert, i des d'aleshores el Grup Veniu a Cantar col·labora estretament amb les activitats d'aquest grup.

Des de l'any 2016, forma part i és president de l'Associació de Música Tradicional Fartabelitres, que té com a prioritat difondre encara més les nostres tradicions, costums, músiques i balls de les nostres comarques. A més, és l'impulsor de la nova rondalla del Grup de Danses La Sotà i també col·labora amb altres rondalles de les nostres comarques, molt especialment amb la Rondalla de Villar de Canes.

En la seua tasca de fer difusió de la música tradicional, ha fet vàries conferències per a l'Associació de la Dona Llauradora, en les que sempre valora molt tot el que ha après durant els seus anys d'investigació en les converses que ha tingut amb la gent gran, i destaca que el seu desig no és altre que ensenyar-ho i difondre-ho perquè totes aquestes vivències no queden en l'oblit.