El projecte paisatgístic de la costa Nord posarà en valor el sòl agrícola de Benicarló com a espai turístic de qualitat

03/05/2018

L'estudi previ del Programa de paisatge de la infraestructura verda del litoral a Benicarló i Vinaròs preveu la creació d'un parc agrícola a la costa Nord com a eix de la conservació i promoció turística de la zona. El projecte també preveu la conversió de l'avinguda del Marqués de Benicarló en un vial exclusivament per a vianants.

L'alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, ha assistit aquest matí a la presentació dels estudis previs dels projectes paisatgístics que la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori preveu executar en quatre zones de la Comunitat Valenciana: Benicarló-Vinaròs, Gandia, l'Albufera i Alacant-Elx. El projecte que afecta a la zona de Benicarló-Vinaròs preveu posar en valor tota la línia de la costa que va entre la rambla de Cervera i el barranc d'Aiguadoliva per crear una zona de riquesa paisatgística protegida.

Segons el projecte, el front litoral de Benicarló és un dels actius territorials més importants i per això s'aposta per requalificar aquest espai utilitzant com a element estructurant la via litoral, que permetrà activar tot el potencial d'edificis emblemàtics com la Llotja o el Parador i reordenar la primera línia de la costa.

En concret, el projecte dibuixa la creació d'un parc agrícola a tota la costa Nord, on s'inclouran els sòls agrícoles existents, un dels elements més característics del paisatge litoral benicarlando, que es recuperaran com a espai turístic de qualitat.

Paral·lelament, el projecte també preveu la conversió de l'avinguda del Marqués de Benicarló en un espai per a vianants, per tal de posar en valor la façana litoral urbana. Aquesta conversió permetria millorar la permeabilitat ciutat-port i l'accessibilitat i, a més, inclouria la regulació del trànsit i la creació d'àrees d'aparcament.

L'alcaldessa ha destacat que «es tracta d'un projecte de plantejament molt potent que ens permetrà tindre un full de ruta per a futures actuacions a la zona». Miralles ha remarcat que «una vegada entre en vigor el Pativel [l'aprovació definitiva està prevista per a demà], el que hem d'aconseguir són inversions per a posar en valor tot el territori que quedarà protegit, i aquest projecte paisatgístic que hem pogut vore avui serà una gran oportunitat per a generar un espai d'alt valor turístic que ens ajudarà a incrementar la qualitat de vida dels nostres ciutadans i a augmentar l'atracció d'inversions i visitants».

Els panells que recullen aquest primer estudi previ del projecte paisatgístic estan exposats actualment al Museu del Carme de València i en unes setmanes, previsiblement abans d'un mes, s'exposaran a Benicarló a l'abast de tota la ciutadania.