Quadern de bitàcora

Nou disseny de la web de l'Ajuntament de Benicarló

24/03/2003

Nou disseny la web www.ajuntamentdebenicarlo.org

1.1 Introducció

La web de l'Ajuntament de Benicarló s'oferia al públic en període de prova el 18 d'octubre de 2000. Uns mesos després, el 2 de maig de 2001, es presentava oficialment als mitjans de comunicació. El 29 de maig de 2002 l'Ajuntament rebia de mans de la Universitat d'Alacant el premi Tabarca que la distingia com a millor web institucional de la Comunitat Valenciana.

Dos anys i mig d'evolució han convertit una web de catorze seccions que servia mensualment prop de 1.500 pàgines d'informació en un lloc web amb més de 5.300 documents distribuïts en quaranta-vuit seccions que atén més de 20.000 peticions cada mes.

El creixement en quantitat d'informació i en nombre d'usuaris han sigut el motiu que ens ha dut a plantejar la realització del nou disseny que us presentem.

1.2 Filosofia de disseny

La nova versió de la web de l'Ajuntament de Benicarló recull l'experiència acumulada del personal implicat en el seu desenvolupament i manteniment, i intenta donar resposta als suggeriments rebuts en aquest període.

El nou disseny s'ha centrat fonamentalment en millorar la facilitat d'ús de la web. A més de la nova estètica, per a la qual s'ha comptat amb la col.laboració d'Actua Comunicación Gráfica, autora també del treball gràfic de l'anterior versió, la nova versió incorpora diversos elements que fan més còmode, ràpid i senzill accedir a les múltiples seccions de la web.

La web ha evolucionat des d'un disseny basat en frames fins una solució de pàgina única.

D'aquesta manera és fa més fàcil l'enllaç des d'altres webs a qualsevol secció i per a l'usuari serà més senzill afegir-les a la seua llista de pàgines d'interés. El disseny líquid la web capaç d'adaptar-se a les variadíssimes configuracions de navegació dels usuaris permet aprofitar al màxim les prestacions del dispositiu de visualització de cada visitant.

L'organització de les diverses seccions s'ha mantingut quasi idèntica a la de la versió anterior. Així els usuaris ja familiaritzats en la localització dels continguts de la web es trobaran còmodes amb la nova versió i no hauran de passar per un nou aprenentatge.

Per reduir el temps que ha d'invertir l'usuari en aprendre la distribució i disposició dels elements de la web, totes les pàgines de la web presenten la mateixa estructura bàsica:

- Una capçalera que conté els elements identificatius de la web i la selecció d'idioma;

- Una barra de navegació superior;

- Un menú de navegació que ocupa el lateral esquerra de la pàgina;

- Un peu amb informació genèrica i utilitats comunes a totes les pàgines; i la zona principal on es mostra el contingut específic cada pàgina.

La selecció d'idioma (valencià o castellà), ara, es pot fer en qualsevol moment de la navegació i sense haver d'abandonar la pàgina que s'està consultant.

La barra superior de navegació permet accedir fàcilment a la pàgina principal, al mapa de la web i obtindre les adreces de contacte amb els departaments municipals.

A la part esquerra de totes les pàgines de la web amb contingut en valencià o castellà, se li ofereix al visitant un recull d'enllaços que li permet accedir a totes les seccions de la web. Els enllaços s'agrupen en quatre grans blocs: La Ciutat, L'Ajuntament, La Web i Usuaris registrats.

La part inferior de la finestra es dedica a mostrar informació pròpia de la web, com ara l'autoria o l'última volta que s'ha actualitzat i a facilitar l'enviament de suggeriments. Amb a selecció de l'opció Imprimir que apareix al peu, l'usuari obté una versió imprimible de la pàgina.

El principal motiu de consultar una web es obtindre informació i, sovint, l'usuari vol aconseguir un còpia impresa de la pàgina que està visualitzant. A la web de l'Ajuntament de Benicarló, totes les pàgines s'han creat tenint en compte aquesta necessitat. De qualsevol pàgina de la web, el visitant si selecciona l'opció imprimir accedirà a una versió de la mateixa pàgina especialment preparada per a que puga imprimir-la en qualsevol impressora i en qualsevol suport amb les úniques limitacions que li fique el navegador que estiga utilitzant.

La zona principal de la pàgina, la més gran, es dedica mostrar informació rellevant específica de l'apartat que s'estiga consultant. Ara també, per fer més senzill la navegació per tota la web, el contingut de quasi totes les pàgines es distribueix de la mateixa manera:

- la part superior mostra de manera destacada el títol de la la pàgina que s'està consultant;

- en la part immediatament superior s'ofereix un enllaç a la secció, subsecció o apartat al qual pertany;

- en la zona intermitja apareix la informació textual i gràfica; i

- la part inferior es dedica a la navegació interna de l'apartat (amb enllaços a subseccions, a seccions del mateix nivell o a documents relacionats amb la pàgina).

En la nova versió destaca l'absència de pàgines de distribució intermiges fins arribar a la informació desitjada. En el seu lloc, l'usuari obté d'entrada una pàgina inicial on trobarà un resum de les notícies més destacades de l'actualitat municipal i administrativa. Aquesta pàgina inicial també inclou de manera destacada enllaços a seccions d'especial interés: la guia turística en nou idiomes, el pregoner o informació sobre el producte benicarlando amb Denominació d'Origen.

1.3 Característiques tècniques

La nova versió web, seguint el camí encetat per l'Àrea d'Informàtica ja fa uns anys, s'ha creat utilitzant principalment software lliure.

La generació dinàmica de pàgines s'ha programat en el llenguatge lliure PHP utilitzant l'editor de texts lliure vi. De gestor de base de dades on s'emmagatzema, per exemple, la informació de tots els comerços que apareixen en la guia comercial, s'empra l'aplicació Postgres SQL. Per al tractament gràfic de les imatges s'utilitza el programa lliure GIMP. El servidor web lliure Apache s'encarrega d'atendre les peticions de consulta dels visitants que s'executa sobre el sistema operatiu GNU/Linux.

1.4 Conclusions

La web de l'Ajuntament de Benicarló va sorgir amb vocació de servei públic. Millorar l'atenció al ciutadà i promocionar la ciutat eren els principals objectius. El nou disseny pretén satisfer les actuals demandes i establir els fonaments tecnològics que ens permeten respondre les necessitats d'uns usuaris cada cop més exigents i donar sortida a les inquietuds dels departaments municipals implicats en la difusió de continguts per Internet.