Ajuntament de Benicarló mucbefoto del mucbefoto del mucbe
Ajuntament de Benicarló Centre Cultural Convent de Sant Francesc     e-mail: correu.mucbe@ajuntamentdebenicarlo.org Valencià | Castellano
MUCBE

Exposició col·lectiva 'Ceramistes contemporanis castellonencs'

Exposició col·lectiva «Finlàndia crea»

Associació d'Artistes de Carèlia del Sud, Finlàndia

Del 21 de febrer fins al 15 de juny de 2020

Lloc: Mucbe.

Organitza: Regidoria de Cultura.

El proper divendres, 21 de febrer de 2020, a les 19.00 h, s'inaugura una exposició col·lectiva d'artistes de la regió de Carèlia del Sud (Finlàndia), anomenada «Finlàndia crea». Aquesta interessant exposició de pintura, fotografia i escultura de 15 artistes finlandesos es podrà visitar fins al proper dia 15 de junyde 2020 a les sales de la segona planta del Mucbe (Museu de la Ciutat de Benicarló).

Catàleg de l'exposició

- - - - - - - - - -

L'exposició Finlàndia crea recull el treball de quinze artistes finlandesos, vuit dones i set homes, Janette Holmström, Henrik Härkönen, Tuulia Iso-Tryykäri, Arto Kettunen, Emma Lappalainen, Susan Lankinen, Jouko Lempinen, Jyrki Markkanen, Arja Martikainen, Tapio Mömmö, Jussi Nykänen, Jussi Pirttioja, Tiina Rajakallio, Pirjo Tikkinen, Susa Walve. Artistes de diferents generacions amb percepcions i estils propis, i és important destacar, que des de la perifèria geogràfica tots treballen centrats en la creació contemporània.

He seleccionat aquesta exposició basant-me en les recents exposicions col·lectives jurades que l'associació d'artistes de Carèlia del Sud ha exposat en els museus d'art de les ciutats de Lappeenranta, Imatra i el Centre d'art Itä de Lappeenranta. L'associació commemora l'any 2019 el trentè aniversari de la seva fundació. La mostra consta d'obres de diferent tipologia (fotografia, pintura, gravat, escultura, dibuix), dona visibilitat a un ventall d'enriquidora diversitat.

La perifèria geogràfica crea amb la mateixa contundència i dedicació que es fa a altres indrets. Així deduïm que la creació no és cap privilegi de ningú, sinó que es desenvolupa simultàniament sense contemplar localitzacions geogràfiques. El fil conductor d'aquesta mostra és aquest tast de mirades diverses, on els creadors tenen inquietuds pròpies de contingut i camins variats, però basades en un forma material per cristal·litzar les seves sensibilitats.

A hores d'ara, la globalització de l'economia ens porta cap a un món cada vegada més homogeni, un món d'una llengua única i on tothom fa, menja i pensa el mateix, doncs segons els economistes la diversitat no és rentable. Però la societat és un món molt més complex i són els creadors, vinguin d'on vinguin, visquin on visquin, els vasos comunicants entre la realitat i el somni, entre el que som i el que voldríem ser. Els artistes plasmen en el material les veus variades i els colors diversos de la comunitat humana filtrant l'entorn percebut per transmetre'ns una essència lliure d'interpretació. Solament el futur ens dirà la història del camí transitat, i potser els economistes s'equivoquen ara en dibuixar un globus tan uniforme. Són visions diverses de dos col·lectius, només l'ull atent del creador ens parla de les inquietuds humanes, sense interessos particulars i sempre amb més preguntes que respostes.

Els artistes de Finlàndia crea dibuixen a través de la seva obra les inquietuds d'un paisatge urbà (Arto Kettunen), les esquerdes de la ment (Jussi Pirttioja), la dona controlada (Tuulia Iso-Tryykäri), la llum poètica (Emma Lappalainen), l'afinitat dels amants o la passarel.la (Jouko Lempinen), les dones somiadores (Arja Martikainen), el dolor (Pirjo Tikkinen), visions (Janette Holmström), mons interiors (Susan Lankinen), sensacions estranyes (Tapio (Mömmö), personatges mitològics (Jussi Nykänen), els humans i la natura (Tiina Rajakallio), cercles (Susa Walve), referències cubistes (Henrik Härkönen), indrets (Jyrki Markkanen). La força de la ment creadora és immensa sense límits globals possibles, i com diu la pintora Tuulia Iso-Tryykäri « Pinto el que sento i sento el que pinto».

Antonio Altarriba

Comissari de l'exposició

------------------

30 ANYS AL SERVEI DE L'ARTISTA VISUAL

L'Associació d'Artistes Visuals de Carèlia del Sud, Etelä-Karjalan taiteilijaseura ry amb seu a Lappeenranta, va ser fundada per sis artistes el catorze d'agost del 1989. A data d'avui (2019) compta amb cent-vint afiliats. L'objectiu de la seva fundació fou difondre l'art contemporani a la ciutat i el seu entorn a través de la col·laboració amb entitats públiques i privades. El finançament de l'Associació es basa en les quotes anuals dels afiliats, artistes amb formació artística acadèmica, i els ajuts de l'Estat, l'Ajuntament i també d'institucions privades.

L'activitat expositiva és primordial per a la divulgació de l'art i ofereix als afiliats participar en projectes diversos. L'Associació també promou l'ajut als artistes joves. Té una pinacoteca, i una galeria amb dues sales que comparteix amb amb l'Associació d'artistes joiers. A la pinacoteca el client pot llogar obres d'art a un preu mensual assequible; també pot adquirir una obra pagant-la en terminis. L'Associació disposa d'un treballador per dur a terme aquestes tasques. A la galeria cada mes hi ha una exposició d'art i una de joieria contemporània. Es tracta d'un espai cèntric, té un estudi per un artista joier i un despatx o sala de reunions.

L'Associació promou i organitza l'intercanvi d'exposicions amb altres entitats. Per a cada projecte s'escull un comissari que decideix, sobre les propostes, criteris i espai, les peces que componen la mostra. També s'han format petits grups per a projectes concrets que són recolzats per l'entitat. L'Associació pertany a la Unió d'associacions d'artistes del Sud-est de Finlàndia on treballa una historiadora de l'art, que fomenta, entre altres coses, l'ús de l'u per cent del pressupost d'un projecte d'obra pública (construcció de carreteres, hospitals, escoles, jardins...) per destinar-lo a l'adquisició d'obres d'art.

Amb aquesta exposició al Centre Cultural la Mercè de Girona i al Mucbe de Benicarló celebrem el 30è aniversari de la fundació de l'Associació juntament amb altres esdeveniments organitzats durant l'any a Finlàndia. Agraïm el bon acolliment a les dues ciutats, una exposició internacional sempre és un gran esforç per ambdues parts, la que la porta i la que l'acull, desitgem que Girona i Benicarló gaudeixin de la mostra "Finlàndia crea".

Jouko Lempinen

President

Associació d'artistes de Carèlia del Sud

Etelä-Karjalan taiteilijaseura ry

Creat per david el 18/05/2020
© 2000-2020 Equip Desenvolupament Web Imprimir